به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی شامگاه شنبه در مراسم شهادت حضرت زهرا(س) در مسجد امام حسین(ع) باهنر برگزار شد با اشاره به موضوع قبح زبانی و عملی فحش و سوء کلام اظهار داشت: هر آن چه که عقل به آن می رسد، همان امری است که دین نیز آن را بیان کرده است و امری که عقل نهی کرده، دین نیز نهی می کند.
امام جمعه اصفهان با بیان معنای فحش به عنوان قبح مقید افزود: فحش منکری است که از نظر عقلی، شرعی و عرفی قبیح است و متاسفانه در برابر قبح و عمل زشت حتی برخی از متدینین تذکر نمی دهند و خود تذکر ندادن نیز خلاف است و اگر عقل چند درجه رشد داشته باشد، در می یابد که جامعه نیاز به امر به معروف و نهی از منکر دارد.
وی اضافه کرد: همه به دنبال آب و هوای پاک هستند، اما پاک بودن فکر که دلالت بر سلامت انسان است را مهم نمی دانند، لذا عقل بسیاری از افراد مرده است، زیرا این امور درک عقلایی می خواهد و قرآن کریم نیز می فرماید و " ما یَذَّکَّرُ إِلَّا أُولُوا الْأَلْبابِ ".
عضو خبرگان رهبری خاطر نشان کرد: فحش به قول قبیح یا فعل قبیحی که مشروط به روشن بودن باشد گفته می شود، زیرا قولی که نیاز به توضیح داشته باشد و روشن نباشد به آن فحش نمی گویند.
نماینده ولی فقیه در استان با تاکید بر این که از نظر عقلی، قبح فحش، روشن است تصریح کرد: فرد بی دین نیز فحش را نمی پذیرد و عقل که حاکم درونی است این مسئله را زشت می داند و علاوه بر فحش قولی، فحش عملی نیز وجود دارد، مانند بی حجابی که یک نوع فحش عملی است و قبح آن روشن و علنی است.
آیت الله طباطبایی نژاد عنوان کرد: قرآن کریم می فرماید :" لا تقربوا الفواحش ما ظهر منها و ما بطن "، فواحش، اموری است که اگر انسان نزدیک آن شود فرد را آلوده می کنند و عقل می گوید به تناسب ضرر، نباید به آن نزدیک شد، لذا همان عقلی که می گوید نزدیک ضرر بزرگ نشوید، همان عقل تاکید می کند نزدیک فواحش نیز نشوید.
وی افزود: امکان ندارد دین بر خلاف عقل، امری را توصیه کند، زیرا صادرکننده عقل و دین یکی است و همه انبیاء الهی مطابق عقل سخن گفته اند و به خصوص اهل بیت، تشیع و علمای دین تلاش بسیار نموده اند تا در دین بدعت صورت نگیرد و در این مسیر اهل بیت از منفعت شخصی خود گذشتند تا درک عقلانی ما بارور شود.
عضو خبرگان رهبری مسئله شرکت در نماز جمعه به عنوان یک امر اجتماعی را مهم دانست و گفت: عقل می گوید در طول هفته، حضور در مسجد ترک نشود و در هفته نیاز است که مردم همه در یک جا جمع شوند و لذا تا دو فرسخ واجب است که در نماز جمعه شرکت کنند، عقل اجتماعی باید رشد داشته باشد تا بتواند این مسئله را درک کند.
وی آیه 90 سوره نحل را از آیات جامع قرآن و تکرار شده در طول تاریخ عنوان کرد و ادامه داد: خداوند در این آیه می فرماید :" إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُ بِالْعَدْلِ وَالْإِحْسَانِ وَإِیتَاءِ ذِی الْقُرْبَیٰ وَیَنْهَیٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْکَرِ وَالْبَغْیِ ۚ یَعِظُکُمْ لَعَلَّکُمْ تَذَکَّرُونَ"، پیامبر اکرم(ص) و امیرمومنان(ع) در نماز جمعه این آیه را قرائت می کردند و در این آیه خداوند همه خوبی ها و بدی ها را در سه امر جمع کرده است و در مورد عدالت ورزی و به دنبال آن احسان نمودن و صله رحم و ایتا ذی القربی امر می کند و از افعال زشت و منکر و ظلم نهی کرده است.
امام جمعه اصفهان با اشاره به تاکیدات قرآن کریم و روایات ائمه اطهار(ع) در نهی از دشنام دادن به مخالفین گفت: قرآن کریم به طور دقیق، مطابق عقل است و به مومنین می فرماید" به آنچه مشرکان غیر از خدا میخوانند دشنام ندهید تا مبادا آنها از روی ظلم و جهالت خدا را دشنام دهند، این چنین ما عمل هر قومی را در نظر آنها زینت دادهایم، سپس بازگشت آنها به سوی پروردگارشان است و خدا آنان را به کردار خود آگاه میگرداند".
امام جمعه موقت اصفهان افزود: در همین باره امام عسگری(ع) می فرماید:" زمانی که دشنام می دهید، مخالفین، دیگر هدایت نمی شوند، اما زمانی که احترام کردید، دو فایده دارد یا شیعه می شوند و یا دیگر ضرری وارد نمی کنند".
وی خاطر نشان کرد: گاهی برخی افراد به مقدسات ادیان دیگر فحش می دهند، در حالی که اهل بیت(ع) هیچ گاه این کار را نمی کردند و البته باید تولّی و تبرّی داشت، اما اهل بیت هیچ گاه نگفته اند لعن را علنی کنید، هم چنان که امام صادق(ع) در حضور مخالفان خود، تقیه می کردند.
آیت الله طباطبایی نژاد تاکید کرد: روش انسان های لئیم، قبح کلام است، اما انسان کریم هیچ گاه فحش نمی دهد و در زبان و عمل از فحش استفاده نمی کند و زمانی که درجه عقل بالا است انسان، اذن شده و دارای رفق می شود.
وی با بیان روایاتی از امیرمومنان(ع) درباره زشتی و قبح سوء کلام و بدزبانی گفت: حضرت فرمود " الافراط فی الملامه یشب نیران اللجاج " کسی که عتاب می کند و مکرر نصیحت و ملامت می کند، فرد مقابل را به کینه و لجاجت وادار می کند.
امام جمعه اصفهان اضافه کرد: دین، بر همان اموری که مطابق با فطرت و خلقت انسان است، تاکید می کند.
انتهای پیام/
نظر شما